MEDIATEKA KSIĄŻNICY PŁOCKIEJ
......................................................................................................................................................................................................
lokalizacja: Płock, ul. Miodowa / inwestor: Książnica Płocka / powierzchnia zabudowy: 1008,1 m2 / powierzchnia użytkowa: 1 199,0 m2
......................................................................................................................................................................................................
autorzy: Marcin Brataniec, Urszula Forczek-Brataniec, Maciej Gozdecki, Damian Mierzwa / wizualizacje: Jakub Marchwiany
......................................................................................................................................................................................................
konkurs: 2013 - I nagroda / projekt: 2014 / planowana realizacja: 2016-2017
......................................................................................................................................................................................................
publikacja: Architektura Murator 03/2014
.....................................................................................................................................................................................................
IDEA
Mediateka to przestrzeń spotkania.

W mediatece spotykają się słowo, obraz, dźwięk.
W mediatece spotykają się historia, natura, technologia.
W mediatece spotykają się ludzie.

Budynek mediateki przyjmuje formę trójkąta zapisując w symboliczny sposób działanie sił – historii, natury i technologii.
Sąsiedztwo starego miasta, rzeki Brzeźnicy i zakładów petrochemicznych jest znakomitą metaforą sytuacji współczesnego człowieka
zamieszkującego pomiędzy historią, naturą i technologią.
Położenie staje się atutem przez ukazanie i zapisanie ich związków w formie nowoczesnej mediateki.

Media – słowo, obraz i dźwięk stają się przestrzenią spotkania ludzi.

Dopełnienie przestrzeni wewnętrznych mediateki stanowią zewnętrzne przestrzenie placu wejściowego i ogrodu.
Plac wejściowy z podcieniem wejścia będzie stanowić zachętę i miejsce spotkań.
Przestrzeń ogrodu zaprosi do odpoczynku i spokojnej lektury, da również możliwość realizacji programu edukacyjnego i wydarzen.



......................................................................................................................................................................................................
Z opinii Sądu Komkursowego:
"Nagrodę przyznano za spójne i systemowe podejście do tematu mediateki.
Założona przez Autorów spójna wizja przyjmuje formę trójkąta, zapisując w symboliczny sposób działanie sił - historii, natury, technologii.
Odnalezienie się autorów w miejscu na styku tych trzech sił w naturalny sposób wymusiło, kształt obiektu jakim jest trójkąt.
Konsekwencja rozwiązań na bazie trójkąta przenika i scala obiekt jakim jest nowocześnie zaprojektowany budynek
oraz przestrzenie publiczne wokół niego."
......................................................................................................................................................................................................